keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Taistelu elämästä

Haave ja lääkäreiden antama tavoite 500m kävelystä kesäkuussa ei näytä toteutuva.
Asiat ovat viime blogi kirjoituksen jälkeen levinneet käsiin. Tilanteesta on tullut kauhunäytelmä. Tämän hetken tavoitteeni on selvitä jokaisesta päivästä makuuasennossa sängyssä, pimeässä huoneessa, viileässä, kylmäkalle pään päällä. On hienoa, jos pystyn kävelemään 10m matkan "hyvänä" päivänä tai vaikka katsoa hetken telkkaria.

Olen viettänyt taas kuukauden jakson sairaalassa, minne päädyin ambulanssilla pillit päällä, koska sykkeeni nousi hurjiin lukemiin, rupesin oksentamaan, en pystynyt enää kommunikoimaan saatika puhumaan tai kävelemään. Tärisin kippurassa maassa hiki valuen.
Tätä ei tapahtunutkaan vain tämän yhden kerran vain nykyään näin käy vähintään kerran päivässä ja tämä tila kestää monta tuntia ja saattaa herättää minut keskellä yötä. Tämän lisäksi saan päivittäin monta tuntia kestäviä migreenin kaltaisia tiloja. Tämä eroaa vaan migreenistä siinä, että mitkään oireenmukaiset lääkkeet eivät auta yhtään, niinkuin mikään oireenmukainen lääke ei auta kohtauksiinkaan tai jatkuvaan pahoinvointiin. Elämä on tällä hetkellä samanlaista kuin olisi koko ajan oksennustaudissa, migreenissä, rytmihäiriöissä ja kaiken lisäksi halvaantuisi kerran päivässä.

Tästä kaikesta huolimatta olen tällä hetkellä ilman minkäänlaista hoitoa ja päivät yksin kotona. Hyvä kysymys onkin, kauvanko kroppani tätä tulee kestämään?

Jouduin viikko sitten kotiutumaan sairaalasta, koska hoitoni lopetettiin kokonaan. Ei nesteytystä, ei mitään. Nyt olen yksin kotona ilman mitään suunnitelmaa jatkoista. 5kk kuntoutus fysioterapeutin kanssa sairaalassa romahdutti kuntoni totaalisesti. Koska kaikki keinot on kokeiltu ja mikään ei auta olin laittanut toivoni ivig-kokoukseen, jossa päätettäisiin annettaisiinko minulle suonensisäistä immunoglobuliini hoitoa. Odotukset olivat suuret, koska en tiedä muuta ulospääsyä tilanteesta. Eihän ivig ole mikään varma parannuskeino tai oireidenlievittäjä, mutta tilanteessa, jossa kaikki muu on jo kokeiltu oli uskoni vahva, että ivigiä tullaan kokeilemaan.

Iltalehdessä uutisoitiin tilanteestani:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201704162200102403_uu.shtml

Päätös oli kuitenkin karu. Mitään ei tehdä.

Tällä hetkellä toivon lottovoittoa ja pääsyä hoitoon yksityiseen sairaalaan. Yksi hoitokerta maksaisi tuhansia euroja. Minun kokoisellani n.10 000€ ja seuraavien kuukausien hoitokerrat n.5000€/kk. Tilanne on hirveä, mutta uskon kovasti, että tästä vielä noustaan. Sitä miten se tapahtuu en tiedä. Päivä ja tunti kerrallaan odottaen, että joku auttaisi minua ja pääsisin hoitoon.  En olisi voinut kaksi vuotta sitten uskoa, että kukaan joutuu Suomessa tälläiseen tilanteeseen. Kotiin yksin tärisemään sänkyyn niin, ettei pääse koko päivän aikana edes vessaan tai istumaan sängyn laidalle.

Toivossa on kuitenkin hyvä elää. Ehkä vielä joku päivä ennen kuin kroppani pettää pääsen hoitoon yksityiseen sairaalaan ja rahoitus järjestyy jostain hoitoihin.

Voimia kaikille muille vastaavassa tilanteessa oleville "harvinasta" sairautta ja varsinkin dysautonomiaa sekä POTS:ia sairastaville.

Kuva yli kuukausi sitten, kun olin vielä tiputuksessa ja elintoimintojani pidettiin näin yllä.

💕Krista

40 kommenttia:

  1. Kannabiksesta saattaisi olla todella hyötyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten hoitaisit ja millaisella kannabisvalmisteella? ja miten sitä saisi?

      Poista
  2. Moi! Hurja tilanne sulla. Itsekin sairastan cfs/dysautonomiaa. Mitkä sun kortisoliarvot oli? Katsottiinko niitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kortisoliarvot ovat viitteissä.

      Poista
    2. Ei riitä. Kuinka paljon tarkalleen? Sun tilanteesi kuulostaa pahalta kortisolivajeelta. Julkinen ei osaa sitä hoitaa.

      Poista
    3. Hei! Kortisoli tuotantoni on tutkittu myös rasituskokein. Se ei ole siis syy sairastamiselleni.

      Poista
  3. Kannabista se minäkin suosittelen. Moni ihminen saanut siitä avun kipuihin ja myös psyyke puoleen. Vaatii tosin pidempi aikaista käyttöä jotta kaikki hyöty tulee esiin...

    VastaaPoista
  4. Pistätkö Krista mulle mailia kun muilla tapaa en sua saa kiinni :) sini883@gmail.com

    VastaaPoista
  5. Kamala tilanne. Jaan joitain kokemuksistasi omasta elämästäni 1,5 v taaksepäin. Myös cfs dg. Myös borrelia löytyi nyt Euroopan tutkimuksissa. Voisiko sinulla olla borrelioosi yms. punkin tuomaa tautia? Pahimmillaan vaikkakin harvinaista ne voivat olla niin vaikeita, että niihin voi menehtyä. Tilanteesi on jo nyt kovin huono, taistele - vaadi hoitoa, edes sairaalan osastopaikkaa. Tai läheisesi sinulle sitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on monet vasta-aineet korkealla, joten tilanne on hyvin haastava. Taistelu hoidostani ja paranemisesta jatkuu!

      Poista
  6. Addisonin taudin kriisivaihe!!? Eikö kenelläkään ole tullut mieleen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Addisonin tauti on poissuljettu tutkimuksin.

      Poista
    2. Millä tavoin? Mikä mahtaa olla veresi kortisoli-pitoisuus? (s-korsol) Onko acth-rasitustesti tehty? Onko ihosi tummunut, pigmenttiä kasvoissa tai esim tummat kämmenten uurteet? Oireesi sopisivat 100%. Huolestuin. :'( Itse epäilen itselläni nimittäin hypokortisolismia mutta ei vielä noin paha vaihe. Oletko itse lukenut Addisonin taudista? Mikäli yhtään tuntuu, että heppoisesti tutkittu ja oireet täsmää, vaadi viimeisillä voimillasi tutkimuksia! Enkeleitä rinnallesi!! <3

      Poista
    3. Moikka! ACTH-rasitustesti on tehty ja näin suljettu pois Addisonin tauti, vaikka oireet kovin siihen viittaavatkin. Kiitos <3

      Poista
  7. Dysautonomiaani hoidetaan dopamiiniagonistilla (pramipeksoli on halpaa), lisäksi minulla on MCAS. Siihen antihistamiinit (Mast Cell Activation Syndrome, eli syöttösolusairaus). Ja POTS. Ainoan avun löysin yksityiseltä neurologilta. Julkisella en saa hoitoa, en edes verikokeita.
    Toivottavasti sinulta on muut syyt suljettu pois?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi. Näitä ehdotuksiasi on jo valitettavasti kokeiltu ilman apua.

      Poista
  8. Hei Krista,
    Paljon voimia Sinulle! <3
    Koskettavan blogisi luettuani, etsin netistä, myös kansainvälisiltä sivuilta, tietoa.
    Ohjeita oli vedenjuonti 2-3l/päivä, suolaa (mieluimmin Himalajan), ei kofeiinia, ei energiajuomia) Samalla mietin oisko suuresta määrästä raaka vihanneksia, valkosipulia, oliiviöljyä ja vihreää teetä myös hyötyä?
    Tässä linkki kansainväliselle sivulle. He tekevät uusia tutkimuksia http://www.dysautonomiainternational.org/page.php?ID=14
    Ehkä kannattaisi kirjoittaa joillekin lääkäreille esim Tanskaan, USA:aan, Japaniin ja kertoa taustaasi urheilu, ameeba, rokotukset, ruokavalio jne.
    Aion vielä googletella sanoilla PoTs cured, PoTs recovery jne.
    Ameeboistakaan ei Suomessa ole riittävästi tietoa. Kannattaisiko kysyä samalla ameebasta, jos tiedät sen nimen.
    Voimahalauksin,
    Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon viestistäsi! <3
      Kaikkia vinkkejäsi on jo kuitenkin kokeiltu. Suomessa ollaan valitettavan jäljessä hoidollisesti näissä sairauksissa. Ulkomaille lähtö olisi kiinnostava vaihtoehto, jos siihen olisi vain mahdollisuus.

      Poista
  9. Addisonin kriisivaihe!? Onko tätä tutkittu? Kortisolit? Melko harvinainen ja Suomessa ei aina osata ottaa huomioon/tutkia/hoitaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Addisonin tauti on tutkittu ja poissuljettu.

      Poista
    2. Taisi tulla kaksi kertaa. Kommentoin tuonne ylös jatkoa..

      Poista
  10. Moi Krista!

    Kovasti tsemppiä sinulle! Laitoin äsken Facebookilla privaviestiä.

    Nimim. "Vähän samankaltainen tapaus"

    VastaaPoista
  11. Hei!
    Mikäli kortisol arvosi ilman hormonaalisia ehkäisyvalmisteita on ollut 400 ylöspäin, voin uskoa, että sekä primääri että sekundaarinen hypokortisolismi on suljettu pois. Selvitä paljonko arvosi oli. Oletko koskaan saanut mitään kortisonia sisältävää valmistetta? Sellaisen käyttö jopa vaikka vain kerran tiettyjen tekijöiden tukemana voi riittää laukaisemaan hypokortisolismin. Voin vannoa ja vakuutta,ettei sitä osaa Suomessa oikein diagnosoida tai hoitaa kuin ehkä 5 lääkäriä. Väitän myös, asiaa 15 v opiskelleena, kymmeniin kriiseihin joutuneensa, että tunnistan henkilön kanssa keskusteltuani ja labrat nähtyäni hypokortisolismin paremmin kuin 90 % lääkäreistä. Olen elänyt täsmälleen samanlaista elämää vuosia. Tarinassasi ei ole yhtään kohtaa,joka ei täsmäisi minuun. Vain oma tietämykseni pelasti henkeni, yksikään lääkäri ei ensin edes tajunnut Addisonin kriisin kaltaisen tilan mahdollisuutta. Kun s-korsol lopulta mitattiin,se oli nolla ja noita kohtauksia/olotiloja takana kymmeniä, joka kerta luulin, että nyt se on menoa. Jos s-korsol ILMAN mtn ehkäisyänon ollut yli 400 ja ACTH vähintäänkin yli 15 niin ei varmaan tästä kyse.
    Mutta s-korsolin viitteissä olemisella ei ole mitään tekemistä asian oikean laidan kanssa. Sen on oltava n. 500, jotta ihminen kykenee normaalielämäån, kortisolia tarvitaan solutasolla kaikkeen. Lääkärit ottavat usein vielä väärät testit, esim siten, että testaavat ACTH rasituskokeella, että nouseeko kortisoli kun pitäisi ensin testata veren adrenokortikotropiini (ACTH), jotta näkisi, vapautuuko sitä hypotalamuksen käskyttämänä aivolisäkkeestä. Sillä hyvin usein tämä on ongelma, ei suinkaan se, etteikö lisämunuaiset pystyisi kortisonia tuottamaan vaan se, ettei HPA-akseli toimi kunnolla ja siksi oma ACTH taso on niin alhainen, ettei kortisolia tuotu riittävästi. Syitä tähän on monia, joista voin kertoa lisää jos aihetta on. Mutta todellakin tiedän mistä puhun, ja puhin siksi, että tiedän miltä sinusta tuntuu, olen ollut samassa paikassa, pohjalla, ihan samoissa oireissa vielä 4 v sitten itsekin ja luulin, että elämäni on eletty. Vaan eipä ollut, mutta muutos parempaan vei kyllä aikaa vaikka sain lääkkeetkin. Nämä eivät ole helppoja asioita. Tiedän.
    Mutta mikään ei ole parempaa kuin tunne, että sain elämäni takaisin ja taas ELÄN ja teen kaikkea mitä luulin, etten ikinä tekisi - eikä kuulu kiitos maamme sairaanhoidon ammattilaiselle. Tai no, tavallaan yhdelle, joka lopulta kuunteli ja uskoi minua ja teki testit jotka halusin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kertomasi testit on tehty. Aamu kortisolini on matala n.200, mutta ACTH-rasituskoe oli normaali.
      Kiitos viestistäsi!

      Poista
  12. Tuo ylläoleva kirjoitus on niin täyttä faktaa labra-arvoineen yms. Luin jostain..olikohan se I-L:n tekemä juttu, että sulla on astmaa, joten ylläolevaan kirjoitukseen kirjoittajalle voinen vastata, että olet joutunut käyttämään (joudut koko ajan käyttämään?!) kortisonivalmistetta. JOS koko ajan käytät niin onkohan edes hoksattu, että labrojen mittaamiseen pitää jättää tarpeeksi väliä ed. kerran käytöstä, vähintään n. 24 h vaikka suositus on 12 h (se ei lähesulkoonkaan riitä - harvoille riittää) tuo 12 h), jotta saadaan oikeat kortisoliarvot. Plus olisi hyvä tutkia silloinkin verikokeiden lisäksi vuorokauden virtsankeräyksestä kortisoliarvo.
    Onko sulta mitattu DHEA:n arvo?
    Miten rauta-arvot? Pelkkä hemoglobiini ei riitä eikä kerro totuutta rauta-arvoista vaan lisäksi: S-ferrit + fp-Tfr + fP-TrFeSat. Onkohan nuo otettu?
    JOS jossain vaiheessa labrat kortisolin puolesta olleet edes jotakuinkin ok niin eivät taatusti ole sitä enää tai ei ainakaan kauan: tuohan on karmivaaa stressiä koko ajan elimistöllesi.
    Voimia ja kiitos, että jaksoit kertoa. Moni voi saada apua omiin asioihinsa jo näiden kommenttien perusteella.
    PS. Facesta löydät Michael Cramm nimisen miehen, hän on monen terveysasian taitaja: A Doctor of Naturophaty. Michael on ystäväni / yksi kouluttajistani...häneltä löydettiin vuosia sitten ameeba. Voit kirjoittaa hänellekin ja / tai linkata tämän blogisi luettavaksi voimia säästääksesi ja kysyä neuvoa miten hänen ameebansa hoidettiin. Michael tietää paljon sellaisia asioita, joita Suomessa valitettavasti ei tiedetä.
    Hurjasti zemppiä ja jaksa uskoa parempaan - se tulee kyllä vaikka tie ei välttämättä ole nopea mutta kyllä etsivä avun löytää. Voimahalaus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon viestistäsi ja tsempeistä! <3

      Nuo mainitsemasi kokeet on otettu. Ne ovat matalia, mutta niiden ei uskota aiheuttavan sairauttani, koska ne eivät olleet vielä matalia, kun sairastuin, vaan laskevat pikkuhiljaa yleiskunnon heiketessä.

      Kiitos!

      Poista
  13. moi! Mä kirjoitin ton ylempänä olevan pitkän selostuksen. Aamuarvolla 200 olin itsekin ihan samassa jamassa. Jos oisin sä, kokeilisin yhden vuorokauden ajan korvata puuttuvan kortisolin kyypakkauksen kortisolilla. Laitan vaikka pääni pantiksi, että tunnen sen taudin ja oirekuvat niin hyvin, ettei lääkäreistä kuin ehkä 5 %.
    Ottaisin aamuyöstä 5 mg, heti kun silmät aukee aamulla, 7,5 mg, puolilta päivin 7,5 mg ja illalla 4-5 aikaan ehkä vielä 2,5 mg. Siis itse ottaisin, jos olisin vielä tuossa jamassa. Koska, kooma on sitten lopulta se viimeinen Piste, vointi kun on huono, kortisolit vain laskevat, ei ne itsestään sieltä nouse. Ja siis kokeilisin vain yhden vuorokauden. Jos tehoaa, on vahva peruste väittää, että ainakin osasyy on siellä, ja siinä on sellainen harvinainen "tauti", jossa kyllä mielestäni pitää hoitaa myös oiretta, vaikka yleensä julistan, että pitää löytyä syy ja hoitaa se pois niin oireetkin hoituu, mutta aamuarvolla 200 ei hoidu enää mikään muu kuin kriisitilat. Tiedän mitä se on, enkä käsitä, miten kukaan ei edes ehdota kokeilua hydrokortisonilla. Jos auttaa, hyvä, jos ei, niin sittenpä tietää senkin. Kokeilisin vain vuorokauden, ettei HPA-akseli entisestään negatiivisen palautereaktion kautta laske arvoja.
    Itse en jättäisi kiveäkåån kääntämättä - enkä jättänyt ja vain siksi olen elossa vielä.
    Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä tässä. Aamuarvo 200 on ihan liian vähän. Terveellä arvo on siinä 500 luokkaa, jotta on hyvä. Kroonisesti sairaalla pitää olla vielä korkeampi. Eli mun mielestä sulla on selvä kortisolivaje. Luulen, että pääset ylös sängystä kortisonilla. Kannattaa kokeilla. Julkisella puolella lääkärit on ihan pihalla tästä. Tsemppiä sulle!

      Poista
    2. Kiitos paljon viesteistänne!!

      Poista
    3. Täysin samaa mieltä! Kortisoni kokeiluun heti. Pyydä joku hakemaan apteekista reseptivapaa kyy-pakkaus. Lääkärit ovat pihalla kuin lumiukot. Addison ei ole kaikilla oppikirjan mukainen. Esim vasta-aineita kaikilla ei löydy. Rasitustesti meni itselläkin päin honkia. Nimim kyytbl kokeillut

      Poista
    4. Oletko jo ehtinyt kokeilemaan tätä?

      Poista
    5. Kortisoli kokeet tarkistettu uudestaan ja ne olivat ok. Kiitos!

      Poista
  14. Krista toivon että apu löytyisi tästä!

    VastaaPoista
  15. Hei Krista, voimia sinulle, et ole yksin. Taistele, ja käännä jokainen kivi löytääksesi itsellesi helpotusta oireisiin, ja sitä kautta tietä paranemiseen. Jos et itse pysty, pyydä jotakin läheistäsi ryhtymään selvitystyöhön puolestasi. Miehelläni on myös vakava POTS ja olen hänen hoitajansa. Suomessa on vaikea päästä keskustelemaan toisten POTS potilaiden ja heidän omaisten kanssa, joten kysyn sinulta tässä, että minkälainen olo sinulla on makuulla, jos ei ole migreeniä tai muuta lisävaivaa meneillään? Kun POTSista sanotaan että "oireet helpottavat makuulla", niin mieheni ei kyllä ainakaan makuulla terveeksi muutu, pahimmat oireet helpottavat levossa, mutta murskaava uupumus ei katoa minnekään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Oireet helpottavat makuulla, mutta eivät koskaan täysin poistu. Olen erittäin kipeä myös makuulla. Kiitos!

      Poista
  16. Törmäsin tähän videoon kun seikkailin Youtuben ihmeellisessä maailmassa: https://www.youtube.com/watch?v=esPRsT-lmw8
    En tiedä onko päätäsi kuvattu, ja katsottu ettei siellä ole mitään sinne kuulumatonta ja aivot toimivat.

    Toivon että ratkaisu löytyy!

    VastaaPoista
  17. Minulla on todettu aivolisäkeperäinen hypokortisolimi. Aamuarvo korsol n. 280. Ja jos olisin ensimmäistä tai toista lääkäriä uskonut, niin tuskin olisin työelämässä.

    Sain onneksi keskussairaalaan lähetteen ja pääsin pätevälle endolle. Nyt siis kortisonihoito ollut kohta kaksi vuotta.






    VastaaPoista
  18. Lääketieteestä ei näytä olevan sitten mitään apua. Lääkkeitä kilokaupalla, sairaalassa makailua, ambulanssikyytejä, kokeita ja ties mitä. Mitä enemmän tätä kaikkea sitä sairaammaksi tulet ja sitä enemmän valitusta täällä somessa.

    VastaaPoista